Uloga mio-inozitola kod sindroma policističnih jajnika?

19.08.2019. | 10:47
Uloga mio-inozitola kod sindroma policističnih jajnika?

Sindorm policističnih jajnika ili PCOS je sindrom kod koga je prisutno variranje veličine jajnika kao i niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku. PCOS obuhvata skup simptoma: amenoreju (izostanak menstruacije), pojačanu dlakavost i gojaznost koji su udruženi s povećanim i policističnim jajnicima.

Tačan uzrok nastanka PCOS nije još uvek potpuno jasan. Poslednjih godina uočena je povezanost PCOS i povišenog nivoa insulina (hiperinsulinemija) koja po nekim autorima predstavlja centralni događaj u nastanku i razvoju PCOS. Insulinska rezistencija (otpornost ciljnih tkiva na insulin) dovodi do povećanih koncentracija glukoze u krvi koja opet potiče pankreas na proizvodnju hormona. Tako se zatvara “začarani krug”. Povećane vrednosti insulina stimulišu jajnike, koji počinju da proizvode testosteron. On je zaslužan za pojavu akni, pojačanu dlakavost i eventualno gubitak (proređivanje) kose. Takođe stvara se pretpostavka za nastajanje šećerne bolesti tipa 2 sa svim problemima koje ona donosi.

Novije kliničke studija sve češće ukazuju na pozitivne efekte mio-inozitola u otklanjanju poremećaja koji prate PCOS. Mio-inozitol je steroizomer inozitola, ključni srednji sekundarni glasnik na nivou brojnih hormona, od kojih su najvazniji insulin, FSH i TSH. Mio-inositol imitira efekte insulina i poboljšava osetljivost na insulin Mnoge studije su pokazale da je kod PCOS primecen znacajan nedostatak ovog fosfolipida a njegove visoke koncentracije u folikularnoj tecnosti su indikator dobrog kvaliteta jajnih celija i kasnije embriona.