Atopijski dermatitis – najčešće oboljenje kože

20.12.2021. | 11:25
Atopijski dermatitis – najčešće oboljenje kože

Atopijski dermatitis je uglavnom nasledan i javlja se u najranijem detinjstvu, kod beba i male dece. Manifestuje se pojavom crvenila i perutanja, a nekada i pojavom vlaženja i prati ga osećaj svraba.

Atopija se definiše kao pojačana reaktivnost na stimuluse iz spoljašnje sredine, a pojačana reaktivnost je dobrim delom posledica povišenog stvaranja imunoglobulina E. Atopija može da se javi na koži (ekcem i atopijski dermatitis), na disajnim organima (astma i alergijski rinitis), na očima (alergijski konjuktivitis). U toku života neko ima jednu ili dve, a neko može da razvije sve manifestacije atopije.

Kod 60% obolelih se prvi simptomi jave u prvoj godini života. Oko četvrtina obolelih od atopijskog dermatitisa će razviti i neku formu ekcema na šakama tokom odraslog doba.

Poseban oprez je potreban kod beba i male dece čiji jedan ili oba roditelja imaju atopiju, te je potrebno te bebe na vreme pratiti kako bi se sprečila manifestacija atopije, odnosno sprečilo pojavljivanje težeg oblika.

Atopijski dermatitis se prepoznaje po lokalizovanom crvenilu na obrazima, rukama, pregibima kolena i laktova. Zbog svraba koji se javlja, intenzivnim češanjem se stvaraju rane, kraste i plikovi.

U lečenju atopijskog dermatitisa se lokalno koriste emolijentna sredstva, kortikosteroidi, pimekrolimus (Elidel), takrolimus, fototerapija, a po potrebi se piju antihistaminici, antibiotici, biološki lekovi… Prilagođavanje životnog prostora, garderobe i ishrane olakšava tegobe ovim pacijentima.

Za odbranu od virusa, bakterija i gljivica neophodan nam je očuvan hidrolipidni omotač kože. To je razlog što je veoma važna adekvatna emolijentna terapija, kao prva linija odbrane od infektivnih agenasa iz spoljašnje sredine. U površinskom sloju kože (epidermisu) se odvija proces orožavanja, stvaranja pigmenta melanina i imunski procesi.

Pravilan izbor preparata za negu pomaže u lečenju. Blagim, kvalitetnim, dermatološki ispitanim emolijentnim sredstvima se obnavlja hidrolipidni sloj kože, dok se kupanjem jednom dnevno otklanjaju izumrle ćelije kože i kraste i tako sprečava superinfekcija.

Tuširanje treba da bude kratkotrajno, dermatološki ispitanim uljima. Emolijensi se nanose najmanje dva puta dnevno, najbolje posle kupanja, ali nije neophodno kupanje pre nanošenja emolijensa. Nanose se na celu kožu, a ne samo na zahvaćene delove. Emolijentno sredstvo je potrebno utrljati u kožu u smeru rasta dlake.

U slučaju blagog pogoršanja se uključuju kortikosteroidni preparati. Ukoliko je potrebno lokalno koristiti i lek – najpre se nanosi lek, a nakon 15-30 minuta emolijentno sredstvo. U toku hladnijih meseci emolijensi se nanose više puta dnevno.

Atopijski dermatitis prolazi kroz fazu remisije – fazu mirovanja i fazu pogoršanja kada se koriste lekovi za kontrolu simptoma.

Bez obzira koliko loše atopijski dermatitis može da izgleda imajte na umu da nije zarazan.

Bibliografija: Doc. dr sci. med. dr Svetlana Popadić „Atopijski dermatitis“