Cikorija – zdrava zamena za kafu

20.07.2020. | 11:34
Cikorija – zdrava zamena za kafu

Kafa je najpopularniji napitak na svetu. Veliki broj ljudi dan započne upravo šoljicom kafe. Mnogo se polemiše o dobrim i lošim osobinama kafe. Nesumnjivo, višak kofeina dovodi do nesanice, napetosti, pojačanog mokrenja, lupanja srca. Zato, ukoliko želite da uživate u ritualu ispijanja kafe budite umereni i ponekad zamenite kafu napitkom od cikorije.

Cikorija (lat.Cichorium intybus) je višegodišnja biljka koja cveta od jula do septembra, a počinje da sazreva u avgustu. Veoma je rasprostranjena livadska biljka. Nežni plavi cvetovi se koriste za salatu, dok se koren biljke suši, melje u prah od koga se dobija napitak koji svojim ukusom podseća na kafu.

Napitak od cikorije blagotvorno deluje na organe za varenje. Sadrži inulin, najpoznatiji prebiotik, koji pozitivno utiče na crevnu floru i zdravlje digestivnog sistema. Zahvaljujući inulinu ne dovodi do porasta šećera u krvi, a potpomaže i snižavanje holesterola. Pošto ne dovodi do skokova šećera u krvi, ne dolazi ni do napada gladi, što je često slučaj posle ispijanja kafe. Za razliku od kafe, cikorija ne dovodi ni do povećanja kortizola, već naprotiv umiruje i smanjuje stres. Trudnice i dojilje treba da izbegavaju cikoriju.


Kako pripremiti napitak od cikorije

1/2 kašičice praha cikorije se sipa u 200ml hladne vode i pusti da provri. Nakon par minuta se skloni sa šporeta, sačeka da se slegne talog i procedi. Po želji se može dodati mleko ili med i cimet.