Đumbir za imunitet - mit ili realnost?

14.04.2020. | 08:44
Đumbir za imunitet - mit ili realnost?


Đumbir nam je stigao iz Indije, gde se gaji preko 3000 godina. Stari Grci i Rimljani su ga dodavali hlebu, zbog njegove koristi pri varenju.

Đumbir ublažava mučninu i reguliše varenje, pa ga često stavljaju kao začin u slane i slatke poslastice. Koristi se rizom, deo biljke koji ima prijatan miris i oštar, jak i ljut ukus.

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma. Poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju. Ne sadrži toksične materije, pa se zato svakodnevno može koristiti.

Gingerol - uljana smola korena đumbira je jak antioksidans i ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Narodna medicina đumbir koristi kod prehlada i gripa (preporuka je žvakanje svežeg đumbira ili čaj, ali i sveže ceđen sok).

Za imunitet se preporučuje: svakog dana, ujutru na prazan stomak popiti čaj od kašičice izrendanog đumbira, soka od limuna i kašičice meda. Zahvaljujući kombinaciji aktivnih supstanci uzećete dozu vitamina iz meda i đumbira potrebnu organizmu u jutarnjim satima, a gingerol će ublažiti bilo kakvo zapaljenje koje postoji na sluzokoži, a u kombinaciji sa medom stimulisati vaš imunitet. Količina vitamina C iz limuna će samo pojačati lekovito dejstvo đumbira.

Đumbir nije mit, ali jeste legenda, koja će naš organizam, realno, učiniti jačim.