Glukozamin-sulfat – za zdrave kosti i zglobove

15.09.2019. | 10:55
Glukozamin-sulfat – za zdrave kosti i zglobove

Glukozamin igra vitalnu ulogu u izgradnji hrskavice pa se dosta koristi kao dodatak za lečenje artritisa i osteoartritisa. Nastaje prirodno u tečnosti oko zglobova, u životinjskim kostima, koštanoj srži, školjkama i gljivicama. Glukozamin, posebno glukozamin sulfat, izdvaja se iz školjki, a sintetički oblik se može proizvoditi u laboratorijama.

Glukozamin se obično uzima oralno i nalazi se u različitim oblicima, uključujući:

  • glukozamin sulfat
  • glukozamin hidrohlorid
  • N-acetil-glukozamin

Iako su slične, ove varijante mogu imati različite efekte kada se koriste kao dodaci ishrani. U nekim dodacima ishrani glukozamin se može kombinovati sa drugim sastojcima, uključujući hondroitin sulfat ili MSM.

Hondroitin je slična supstanca glukozaminu, a nalazi se prirodno i u zglobovima.
Neki tvrde da kombinacije ovih dodataka pomažu, ali istraživanja kažu da nedostaje naučnih dokaza.
Do danas se većina studija fokusira na glukozamin sulfat, a testovi su pokazali da se sadržaj glukozamina može kretati u rasponu od 0-100 procenata.

Funkcija

Glukozamin je važan za izgradnju hrskavice. Hrskavica je fleksibilno vezivno tkivo koje se nalazi u nekoliko delova tela i koje deluje kao podmetač na krajevima kostiju gde se susreću sa zglobovima. Kako starimo, hrskavica može postati manje fleksibilna, a postoje dokazi da glukozamin može usporiti ovaj proces. Istraživanja su pokazala da je sumpor u glukozaminu koristan za zdravlje hrskavice. Sumpor se ugrađuje u hrskavicu, a parirodno, glukozamin igra ulogu u uključivanju sumpora u hrskavicu. Kako ljudi stare, nivo glukozamina opada, pa vremenom ovo može igrati ulogu u zajedničkom propadanju hrskavice i zglobova. Dakle, glukozamin sulfat obezbeđuje glatkoću, jačinu i elastičnost zglobova i spečava njihovo oštećenje. Glukozamin-sulfat ima i antiinflamatorna svojstva i inhibira procese degradacije zglobne hrskavice, te i na taj način ostvaruje svoj povoljan efekat na zglobnu hrskavicu.

Glukozamin sulfat se preporučuje kod:

  • Osteoartririsa
  • Bola u zglobovima
  • Ograničenosti pokreta zglobova

A dovodi do:
Smanjenja bola, ukočenosti i otoka u zglobovima koji su povezani sa osteoartritisom.
Poboljšava funkciju kod osoba sa osteoartritisom kolena ili kuka.
Obezbeđuje kontinuirano ublažavanje simptoma do 3 meseca nakon što neko prekine lečenje.
Kliničke studije su pokazale da je efikasnost delovanja glukozamin-sulfata na simpotome osteoartritisa vidljiva već nakon 2-3 nedelje od početka primene leka.
Glukozamin-sulfat pokazao je dobru podnošljivost bez nepovoljnih uticaja na kardiovaskularni, respiratorni , centralni ili autonomni nervni sistem.

Druge namene

Neke studije sugerišu da oblik glukozamina može pomoći ljudima koji imaju iritabilnu bolest creva.Inače, naučnici sa Kalifornijskog univerziteta otkrili su da dodaci N-acetil glukozamina suzbijaju štetni autoimuni odgovor koji se javlja kod Multiple skleroze.


Autor: Mr Ph Anita Bojičić