Hipogikemija – kako je prepoznati i tretirati

20.08.2021. | 12:23
Hipogikemija – kako je prepoznati i tretirati

Hipoglikemija je stanje koje se karakteriše veoma niskim nivoom šećera u krvi (glukoze).
Simptomi hipoglikemije se često javljaju kod ljudi sa pre-dijabetesom ili dijabetesom, ali su takođe povezani i sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući i povišeni krvni pritisak (hipertenzija), visok nivo holesterola (masti) u krvi i artritis.


Osobe koje imaju rizik od nastanka i hipoglikemije i hiperglikemije nisu samo one osobe koje su bolesne, fizički neaktivne i imaju prekomernu težinu, već svaka osoba koja se nepravilno hrani i ima problema sa metabolizmom šećera.

Simptomi hipoglikemije se često mešaju sa drugim zdravstvenim stanjima i mogu da uključe : glad (ponekad intenzivna i iznenadna), simptome anksioznosti poput nervoze i drhtavice, znojenje, uključujući i noćno znojenje, umor, vrtoglavicu, probleme sa spavanjem i buđenje sa osećajem umora, razdražljivost i promene raspoloženja, bledilo lica, glavobolju, slabost u mišićima, zbunjenost i probleme sa koncentracijom.
U nekim slučajevima hipoglikemija može izazvati i ozbiljne komplikacije poput napada, kome, pa čak i smrti.

Pacijenti sa dijabetesom su u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih epizoda hipoglikemije, posebno ukoliko se događaju konstantno tokom dužeg vremenskog perioda.
Kod starijih pacijenata sa dijabetesom, epizode hipoglikemije su se pokazale povezanim sa povećanim rizikom od nastanka demencije, srčanih oboljenja, oštećenja nerava i smrti.

Konvencionalna terapija hipoglikemije obuhvata konzumiranje 15-20g glukoze odmah pri pojavi simptoma hipoglikemije, praćenje simptoma oko 15ak minuta i proveru nivo šećera u krvi (pogotovo ukoliko ste dijabetičar), konzumiranje blage užine na svaka 2-3h u cilju sprečavanja povratka simptoma (užina bi trebalo da ima 15g ugljenih hidrata), a dugoročno podrazumeva promenu ishrane i stila života u cilju boljeg regulisanja nivoa šećera u krvi kao i medikamentnu terapiju u cilju kotrolisanja hipoglikemije.