Kako ostati imun na stres?

17.03.2020. | 01:32
Kako ostati imun na stres?


Svet se menja, da li smo spremni na promene?


Nedeljama već u celom svetu je glavna tema koronavirus (COVID 19) i o njemu će se pričati još dugo sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta. Vreme je da budemo razumni, disciplinovani i požrtvovani. Da mislimo na sebe i druge.
Svet se menja, do juče smo pričali o 5G mreži, robotizaciji i super brzim avionima, a danas „učimo“ kako oprati pravilno ruke. Na nama je da budemo društveno odgovorni pojedinci i društvo. Ukoliko je moguće najbolje je da ostanemo kod kuće i pružimo podršku zdravstvenim radnicima pred kojima su veliki izazovi.

U borbi protiv virusa važno je da budemo odmorni i zato obezbedimo sebi dovoljno sati kvalitetnog sna. Kada smo odmorni razmišljamo racionalnije, pribraniji smo i smireniji. Ishrana treba da bude kvalitetna, bogata nutritivno važnim namirnicama. Zaboravimo na dijete kažu stručnjaci, ali i na namirnice bogate praznim kalorijama.

Stres i panika kojima izlažemo sebe ili druge pogubniji su čak i od loše ishrane. Nije vreme da budemo lakomisleni, mala doza zabrinutosti i opreza je poželjna. Ipak, veoma je važno ne širiti paniku. Uzdržite se od neproverenih „pouzdanih“ informacija iz prve ruke, katastrofiranja, podržavanja teorija zavere i sl. Povećanjem stresa raste kortizol, kao odgovor na stresnu situaciju. Mala količina kortizola nam je dovoljna da prebrodimo krizne situacije, dok preterano lučenje kortizola dovodi do smanjenog imunog odgovora, koji nam je potreban za zaštitu od raznih infekcija.

Zato, neka na vašem „dnevnom meniju“ svakodnevno bude nešto što vas raduje, bilo da je to šerovanje smešnih sadržaja dragim osobama - SMEH JE LEK, igrajte se sa decom, zbližite se sa partnerom, sredite životni prostor, čitajte, online posetite muzeje širom sveta, vežbajte jogu od kuće, razgovarajte sa dragim ljudima i ne zaboravite na svoje starije bližnje kojima su ljubav i pažnja naročito potrebne. Puno je toga što možemo da uradimo da bismo se osećali bolje.

Razumom se borimo protiv straha i panike i ukoliko je potrebno obratimo stručnim licima za pomoć.

Oprez da, panika ne!