Lekovita zova

25.06.2020. | 12:22
Lekovita zova

Miris zove asocira na lepo vreme. Zova (lat. Sambucus nigra) je samonikla, listopadna biljka. Cveta u maju i junu, a posle bledo-žuti cvetovi prelaze u bobice koje su najpre zelene, a potom tamnoljubičaste i crne boje. Bobice su pune antioksidanata - antocijana. Od cveta zove može da se pravi čaj, sok, likeri, penušava pića, da se dodaje jelima zbog aromatičnog mirisa, koristi u kozmetičkoj industriji. Cvetove treba brati kada su mirisni, nekoliko dana posle kiše, a samim sušenjem intenzivni miris postaje blaži.


Čaj od zove se koristi za olakšavanje simptoma prehlade. Ublažava upale sluznice i dobar je za preznojavanje. Pomaže i kod nakupljanja viška tečnosti u organizmu.

Osim diuretičkog, zova ima i laksativno dejstvo. U kozmetičkim proizvodima se koristi za uklanjanje fleka.

Sok od zove podseća na detinjstvo – neko je voleo sok od zove, a neko od višnje. Čak i oni koji ga nisu voleli sa nostalgijom će ga se setiti. U vremenu industrijske hrane i sokova sve manje se pravi, a više kupuje gotovo. Osvežavajući napitak od zove i limuna je idealan za vrele letnje dane. Njegova priprema je jednostavna. Važno je da se cvetovi beru sa nezagađenog mesta i da se ne peru pre pripreme. Od mama, baka, komšinica ćete dobiti manje-više sličan recept za sirup od zove, čija je jedina mana velika količina šećera koja se dodaje, tako da vam preporučujemo zdraviju varijantu – umesto šećera koristite med.

Sastojci:

  • 20-ak cvetova zove
  • 2l vode
  • 1-2 limuna ili limete
  • 0,5 kg meda

Cvetove zove očistite, stavite u dublju posudu, prelijte hladnom vodom, prekrijte gazom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, procedite i dodajte med. Zagrejte da se med otopi, ali ne na previsokoj temperaturi i mešajte. Kada se prohladi iscedite limun ili limetu, a možete ih dodati i iseckane na kolutove i sipajte u flaše dok je sirup još topao i hermetički zatvorite. Prema ukusu sirup razblažite vodom i poslužite!