Maline – ukusni čuvari zdravlja

30.06.2020. | 12:30
Maline – ukusni čuvari zdravlja

Maline često nazivaju i crvenim zlatom Srbije. Osim što su ukusne izuzetno su i zdrave. Iako su slatke, imaju mali broj kalorija, te su pravi prijatelj vitkosti.

Grm maline se samonikao nalazi uz rubove puteva i šumaraka. Malina se danas sve više gaji. Da bi se najbolje iskoristila lekovitost maline najbolje ih je jesti sveže. Ipak, možete ih iskoristiti i za pravljenje soka, džema i omiljenih poslastica poput sladoleda, kolača i slatkih umaka.

Očaravajuće bobice maline se zbog niskog sadržaja šećera preporučuju i dijabetičarima, a čak se smatra da regulišu nivo šećera u krvi.

Maline su veoma bogate antioksidansima, odnosno antocijanima, resveratrolom, kvercetinom, elagitaninom kome se pripisuju i antikancerska dejstva.

Maline su bogate i vitaminom C i kalijumom, vlaknima, ali i drugim vitaminima i mineralima.

Ketoni su supstance koje su prirodno prisutne u malinama i zaslužne su za ukus i miris malina, a značajni su za sagorevanje masnih naslaga.

Čaj od listova maline povoljno utiče na zdravlje materice, te se u narodu koristi za ublažavanje menstrualnih tegoba i lečenje neplodnosti.

Ulje semenki maline je posebno korisno za negu kože u letnjim mesecima jer poseduje prirodni zaštitni faktor, a ima i snažno regenerativno dejstvo.

Domaći sladoled od malina

Sastojci:

  • 400 grama svežih malina
  • 4 supene kašike šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 vanilin šećer
  • sok od limuna

Izblendati maline i dodati im sok od limuna. Umutiti mikserom slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, a potom ručno umešati izblendane maline. Staviti u zamrzivač da se stegne, pa poslužiti. Uživajte u ovoj osvežavajućoj poslastici!