Miris bergamota popravlja raspoloženje i podiže energiju

09.05.2020. | 02:34
Miris bergamota popravlja raspoloženje i podiže energiju

Bergamot (Citrus bergamia ) je mediteransko citrusno voće. Nastao je ukrštanjem kruškolikog limuna i seviljske narandže. Koristi se za proizvodnju etarskog ulja, a sam plod i sok se ne konzumiraju. Naziv je dobio po italijanskom gradu Bergamu gde je prvo počelo da se prodaje njegovo ulje.

Ovo izuzetno traženo etarsko ulje je sastojak brojnih parfema, a nalazi se i u čaju Earl Grey, omiljenom čaju u Britaniji. Earl Grey je crni čaj koji se obično pije sa par kapi mleka. Aroma čaja potiče upravo od etarskog ulja bergamota. Čaj ima smirujuće dejstvo i dobar je za ljude koji su pod stresom ili pate od anksioznosti.
Miris bergamota je svež, slatkast, blago začinski. Aromaterapeuti ga koriste u terapiji za podizanje raspoloženja i energije. Etarsko ulje bergamota smanjuje napetost i anksioznost, opušta. Pomaže u smanjenju oslobađanja hormona stresa, tokom stresnih situacija i oslobađa od straha.

Ne nanosite ga neposredno pre sunčanja jer je fotosenzitivno. Ne preporučuje se primena kod trudnica i osoba obolelih od epilepsije.

Etarsko ulje bergamota može da se koristi u difuzeru ili mirisnoj lampi, za osveženje prostora. Zbog svog analgetskog dejstva dodato u kremu ili ulje za masažu se koristi za ublažavanje bola.

Etarsko ulje bergamota zbog svog antiseptičkog i antibakterijskog dejstva nalazi primenu i u proizvodima za negu problematične kože, sa aknama i kod upalnih procesa na koži.

Sem etarskog ulja lavande koje može da se nanosi direktno na kožu, ostala etarska ulja se pre nanošenja pomešaju sa nekim baznim uljem.

Udisanjem mirisa bergamota smanjuje se osećaj potištenosti i nelagodnosti. Pomešajte par kapi ulja bergamota sa nekim baznim uljem (kokosovo, maslinovo, bademovo, ricinusovo...), nanesite na nadlanicu i uživajte celog dana u njegovom očaravajućem mirisu.