Nar – simbol plodnosti i izobilja

23.11.2020. | 09:17
Nar – simbol plodnosti i izobilja

Nar, šipak, mogranj, granat (lat. Punica granatum) - sve su to nazivi za ovo lekovito i ukusno voće.

Nar se smatra simbolom plodnosti i izobilja i za njega se vezuju brojni mitovi i legende. U staroj Grčkoj je bio nezaobilazan ukras svih važnih proslava, a u Jermeniji se obavezno nalazio na svadbenoj trpezi kako bi mladencima osigurao plodnost. Stara verovanja su zamenila naučna saznanja o lekovitosti nara.

Nar je grm ili drvo koje uspeva u toplijim krajevima. Ne voli previše vlage, pa uspeva na polupropusnom zemljištu, a voli dosta sunca i toplote. Unutar ploda su slatke i sočne semenke sa košticom. Pored pitomog nara, postoje i divlji i ukrasni nar. Plodovi divljeg nara su manji i kiseliji i koriste se za pripremu osvežavajućeg soka. Pitomi nar ima krupnije i slađe plodove. Od nara se koriste sok, semenke i ulje. U pravljenju soka od nara mogu se kombinovati divlji i pitomi nar.

Kada birate nar, birajte one plodove sa sjajnom korom i većom težinom jer su oni obično sočniji. Nar je prava riznica vitamina i minerala, pa ne budite lenji da ga očistite. U zimskom periodu kada više vremena boravimo u zatvorenom prostoru, naš imunitet je slabiji i podložan virusnim infekcijama pa mu je potrebna podrška da bi pravilno funkcionisao. Sočne semenke nara su bogate vitaminom C, vitaminom B5, kalijumom, antioksidansima...Antioksidansi su odlični borci protiv slobodnih radikala, a samim tim se koriste i za detoksikaciju organizma.

Nar ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a odličan je kod upalnih procesa u usnoj duplji i upale zglobova. Svakodnevna konzumacija nara pomaže kod hipertenzije, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti.

Blagotvorna dejstva nar duguje najviše punikalaginima i puničnoj kiselini koji imaju snažnije antioksidativno delovanje od crnog vina i zelenog čaja. Punikalagin se nalazi u soku i kori nara i ima snažno protivupalno dejstvo. Punicinska kiselina se nalazi u semenkama nara, poznata je i pod nazivom omega 5 masna kiselina. Punicinska kiselina ima antiinflamatorno dejstvo i sjajan je saveznik protiv starenja jer stimuliše proizvodnju kolagena.

Ovo voće nam pomaže da vratimo izgubljenu energiju i elan. Nar povećava libido kod muškaraca i žena, tako što antioksidansi koje sadrži povećavaju protok krvi, a tako i osetljivost intimnih delova. Plodovi nara povećavaju kvalitet spermatozoida, a samim tim i plodnost muškaraca.

Ulje nara se koristi oralno, lokalno i za masažu. Ulje nara je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Koristi se protiv starenja kože, popravlja teksturu kože, štiti je od UV zračenja, ublažava upalne procese i akne, hiperpigmentacije, podstiče stvaranje kolagena i elastina.

Jarko crvene semenke nara možete kombinovati uz slana i slatka jela. Tako ga možete dodati u ovsenu kašu, u salate, za dekoraciju jela, a pored privlačnog izgleda unećete dodatne vitamine i minerale.

Brojne su blagodeti svakodnevne konzumacije ploda ili soka od nara pa iskoristite ovaj period da se što češće nađe u vašem jelovniku.