O čemu je potrebno voditi računa kod suplementacije vitaminom C?

19.08.2019. | 11:04
O čemu je potrebno voditi računa kod suplementacije vitaminom C?

Vitamin C je najcesce koriscen dodatak ishrani zbog svoje antioksidativne aktivnosti kao i ostalih uticaja na homeostazu i zaštitu od slobodnih radikala. Cesto se koristi u kolicinama vecim od preporucenih pa se nakon dugotrajnog uzimanja vecih kolicina ovog vitamina javljaju i nezeljeni efekti.

Doze veće od 1 g na dan mogu izazvati dijareju, a doze veće og 600 mg mogu blago pojačati izlučivanje urina. Izrazito visoke doze vitamina C mogu biti "otimači" bakra iz organizma, a poznato je da je bakar esencijalni nutrijent. Stoga je preporuka svim osobama koje uzimaju izrazito visoke doze vitamina C da pritom osiguraju i adekvatan unos bakra. S obzirom da vitamin C povećava apsorpciju gvozdja , povecane doze vitamina C treba da izbegavaju pacijenti sa stanjim kao sto su hemokromatoza i hemosideroza koja su povezana sa prekomernim nakupljanjem gvozdja. Simptomi trovanja vitaminom C uključuju glavobolju, pojačano mokrenje, grčeve u donjem delu abdomena, dijareju, povraćanje, vrtoglavicu, drhtavicu. Smatra se da osobe koje su sklone stvaranju kamena u bubregu (u formi kalcijum - oksalata) treba da izbegavaju suplemente vitamina C jer se ovaj vitamin u organizmu može pretvoriti u oksalat i tako povecati koncentraciju oksalata u urinu.

Veoma je vazno obratiti paznju i na interakcije vitamina C i lekova. Dugotrajna primena acetilsalicilne kiseline može uzrokovati nedostatak vitamina C pa se pacijentima na dugotrajnoj terapiji acetilsalicilnom kiselinom preporučuje ishrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i morskim plodovima kao i žitaricama celog zrna i mahunarkama. Ipak, prevelike doze vitamina C nisu dobrodošle uz acetilsalicilnu kiselinu, budući da visoka koncentracija vitamina C zakiseljava urin, što otežava izlučivanje acetilsalicilne kiseline iz organizma. Povecan unos vitamina C se savetuje i kod pacijenata na terapiji tetraciklnskim antibioticima kao i kod uzimanja oralnih kontraceptiva koji sadrze estrogene jer mogu uticati na snizenje koncentracije vitamina C u plazmi i leukocitima. Visoke doze vitamina C mogu blokirati delovanje antikoagulansa varfarina pa pacijenti na terapiji antikoagulansima treba da ograniče unos vitamina C na 1 gram dnevno i lekar treba pratiti njihovo protrombinsko vreme. Visoke doze vitamina C interferiraju sa tumacenjem rezultata nekih laboratorijskih analiza (glukoza u urinu, etilestradiol, jetrene transaminaze, laktat dehidrogenaza u serumu, okultno krvarenje u stolici, bilirubin u serumu, gvozdje i feritin u plazmi, pH urina, mokraćna kiselina, oksalati) pa je važno informisati lekara ukoliko se uzmaju suplementi vitamina C .