Ovčije boginje - lečenje i komplikacije

17.11.2021. | 02:39
Ovčije boginje - lečenje i komplikacije

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest prouzrokuje virus Varicella zoster pripadnik familije herpes virusa, srodan Herpes simplex virusu.

Uglavnom se javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života. Varičela se lako prenosi, kapljičnim putem i zato se najčešće javlja u kolektivima.
Bolesnik je zarazan dva dana pre izbijanja ospe i do poslednjeg sasušivanja vezikula na koži. Osip može da se pojavi bilo gde na telu uključujući i sluzokožu i nailazi u nekoliko naleta, a izbijanje ospe uglavnom traje oko 5 dana.
Najpre se pojavljuje na leđima ili stomaku, pa se širi po ekstremitetima i na kraju se pojavljuje na licu.
Ovčije boginje su uglavnom blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. Inkubacija traje 10-20 dana.

Na samom početku bolesti javljaju se povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost. Kod male dece osip često može biti prvi znak bolesti. Dijagnozu je lako postaviti na osnovu anamneze i specifičnih kožnih promena.
Ovčije boginje ili varičele zahtevaju izolaciju bolesnika i ležanje, a konkretna terapija u većini slučajeva nije potrebna.
Neka deca zahtevaju simptomatsku terapiju u vidu lekova za snižavanje telesne temperature.

Bitno je naglasiti roditeljima da sprovode intenzivnije higijenske mere uprkos raširenom misljenju da dete koje ima boginje ne treba kupati. To je potpuno pogrešno, jer to dovodi do svraba i češanja koji mogu dovesti do superinfekcije, promena na koži koje će rezultirati ožiljcima. Savetuje se svakodnevno kupanje u mlakoj vodi sa slabim rastvorom hipermangana, a brisanje upijanjem tečnosti da se ne bi izazvalo pucanje vezikula.
Kožu treba svakodnevno posipati sterilnim talkom koji smanjuje svrab i isušuje vezikule. Preporučuje se povećan unos tečnosti i sto više odmaranja.
Ishrana treba da bude dijetalna i ne preterano obilna.

Deca ovu bolest mnogo lakše podnose za razliku od odraslih kod kojih mogu nastupiti i neke komplikacije. Najčešće komplikacije ovčjih boginja su hemoragične lezije, upala pluća, artritis i sekundarne infekcije usled oslabljenog imuniteta (najčešće streptokoke ili stafilokoke).

Virus varičele slabi imunitet deteta i potrebno ga je zaštititi od drugih infekcija, pa se preporučuje da dete ostane još jednu nedelju u kući nakon otpadanja krasti.
Ova bolest za sobom ostavlja trajan imunitet i vrlo se retko dešava da se osoba razboli ponovo i u tom slučaju bolest je izražena u malom obimu.