Pelenski osip – prevencija i lečenje

19.08.2019. | 10:54
Pelenski osip – prevencija i lečenje

Promene ne koži pelenske regije mogu varirati od laganog crvenila, preko tačkastog osipa, do zadebljale kože i gnojnih ranica. Sve te promene se mogu svesti pod pelenski osip. Kako bi se pelenski osip prevenirao izuzetno je vazno što kraće izlaganje kože iritansima iz urina i stolice, odnosno često menjanje pelena. Cesto postavljano pitanje je o izboru pelena koje su najbolje za prevenciju osipa, ali o tome jos uvek nema jedinstvenog stava. 

Pelensku regiju treba nežno čistiti toplom vodom i eventualno malom količinom blagog sredstva za čišćenje sa fiziološkim pH ili vlažnim maramicama bez mirisa i alkohola a komade sasušene stolice treba nežno skinuti vatom i uljem. Nakon čišćenja područje pelenske regije treba dobro osušiti pre nanosenja odgovarajuce zastitne kreme kako ne bi doslo do iritacije ili pogorsanja postojeceg stanja usled preterane vlaznosti regije. Susenje je najbolje činiti nežnim tapkanjem mekanog peskira.

Kod lečenja svih slučajeva pelenskog osipa vaze odredjena pravila. Koža treba biti što više vremena bez pelene, odnosno treba je što više izlagati svežem vazduhu. Preterano kupanje i čišćenje kao i agresivna i neprikladna sredstva za čišćenje mogu dovesti do dodatne iritacije i odlaganja procesa zalecenja. U slucaju da se koriste jednokratne vlažne maramice (i to one bez mirisa i alkohola koje se inače preporučuju), tokom trajanja pelenskog osipa treba ih zameniti vatom i vodom. Ukoliko se koriste pamucne pelene, tokom trajanja osipa treba ih zameniti jednokratnim superupijajućim pelenama. Vazno je napomenuti da pelena mora biti odgovarajuce veličine kako ne bi došlo do nepotrebnog curenja sadrzaja iz pelene. Na područje koje pokrivaju pelene treba naneti zaštitnu kremu 3-5 puta dnevno, ili po potrebi, bilo samu (blagi ojed) ili nakon primene topikalnog leka (umereni i teški ojed ili sekundarna infekcija).