Polifenoli – moćni zaštitnici zdravlja

17.12.2021. | 10:09
Polifenoli – moćni zaštitnici zdravlja

Polifenoli su fitohemikalije koje se nalaze isključivo u namirnicama biljnog porekla (voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, začini, biljke). Zahvaljujući svom sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju i terapijsko delovanje.

Izoflavoni, antocijanini, resveratrol...možda ste zbunjeni od ovoliko naziva i pitate se za šta se koji koristi i u koju grupu spada, pa za početak evo malo klasifikacije radi lakše orijentacije.

Postoji 5 podgrupa polifenola: flavonoidi, stilbeni, lignani, fenolne kiseline i drugi polifenoli. U flavonoide spadaju: flavonoli, antocijanini, flavan-3-oli, izoflavoni i flavanoni.

Neki od najpoznatijih polifenola su:
- kvercetin koji se nalazi u crnom i zelenom čaju, orasima, bademima, crnom luku,
- hesperidin u citrusnom voću,
- antocijanini u bobičastom voću,
- resveratrol u crvenom vinu, grožđu, crnoj čokoladi, pistaći, bobičasto voće,
- izoflavoni iz soje,
- katehini u zelenom čaju,
- elaginska kiselina iz nara i malina,
- kumarini iz cimeta i brojni drugi.

Flavonoidi su prebiotici - hrana za intestinalnu floru, odnosno mikrobiotu.

Polifenoli stimulišu sekreciju insulina i na taj način vrše glikoregulaciju, smanjuju insulinsku rezistenciju, smanjujuninflamaciju i oksidativni stres u ćelijama. Polifenoli povoljno deluju na metabolizam holesterola i glukoze i tako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Ukoliko se već konzumira brza hrana najbolje je da to bude i uz polifenole jer su tada smanjeni negativni efekti brze hrane – zapaljenski procesi u organizmu, povećanje šećera u krvi nakon jela, insulinemija.

Polifenoli iz zelenog čaja (epigalokatehingalat) i crnog čaja (teaflavin) ispoljavaju antivirusno dejstvo. Imaju inhibitorni efekat na korona virus i povoljno deluju na post-kovid sindrom.

Polifenoli iz kafe, čaja, jabuka i kakaoa imaju povoljno dejstvo na tok i ishod dijabetesa.

Redovnom konzumacijom crnog i zelenog čaja se smanjuje rizik za nastanak kognitivnih poremećaja, depresije i parkinsonove bolesti u starosti.

Resveratrol usporava starenje, snižava holesterol, pritisak, povećava osetljivost na insulin.

Antocijanini i resveratrol ispoljavaju inhibitorni efekat na replikaciju virusa influence.

Polifenoli nisu čudotvorni, ali nam mogu pomoći u borbi za bolje zdravlje. Količina polifenola u namirnicama određuje intenzitet njihove boje. Izaberite hranu sa puno raznobojnog voća i povrća, mahunarki i orašastih plodova i unećete dovoljno polifenola u organizam.

Bibliografija: prof. dr Goran Belojević, Uloga i značaj polifenola u očuvanju i unapređenju zdravlja