Iritativni kontaktni dermatitis ruku

06.04.2020. | 09:16
Iritativni kontaktni dermatitis ruku


Imajući u vidu aktuelnu situaciju koja se odnosi na korona virus, tačnije pandemiju korona virusa, Svetska zdravstvena organizacija je dala preporuke zaštite od kojih je, kao prva linija prevencije širenja virusa, što češće pranje ruku.

Preporuka je da se ruke peru oko 20 sekundi sapunom i toplom vodom uz gelove za dezinfekciju.

Sredstva kojima peremo ruke mogu biti raznovrsna, od sapuna do sindeta kao i različitih sredstava za dezinfekciju. Takođe, preporučeno je nošenje zaštitinih rukavica više od 2 sata dnevno.

Sva gore opisana sredstva deluju na našu kožu, kao važnu barijeru prema spoljnoj sredini. Često kvašenje ruku takođe oštećuje epidermalnu barijeru. I korišćenje zaštitnih rukavica okluzivno deluje na kožu i pojačava celokupno stanje. Koža se isušuje, postaje gruba, zateže, svrbi, često se crveni i kao posledica toga može da se upali, puca uz moguća teža oštećenja koja su označena kao iritativni kontaktni dermatitis ili suvi ekcem. Promene prvo primećujemo uz ivicu prstiju, na prstima i dorzumu šaka u vidu grube, suve i crvene kože, praćeno osećajem nelagodnosti, zatezanja i svraba. Koža može da puca, stvaraju se bolne ragade i moguća je i sekundarna bakterijska infekcija.

Treba imati u vidu da su osobe sa suvom i osetljivom kožom, među kojima najvažnije mesto imaju oni sa atopijskim dermatitisom, mnogo sklonije razvijanju ovakvih simptoma.

Šta učiniti u smislu prevencije dermatitisa?

S obzirom na potrebu čestog pranja ruku, izuzetno je važan izbor adekvatnog sredstva. Birajte radije sindete-kremaste čistače sa neutralnom Ph vrednošću, nego sapune, koji imaju prebazni Ph i snažno isušuju i oštećuju epidermalnu barijeru. To naročito važi za osobe koje imaju osetljivu kožu ili atopijski dermatitis. Pored tečnih sindenata, postoje i čvrsti. Naša preporuka za pranje ruku je - Lipikar Syndet AP+ i Lipikar Surgras, Lipikar Huile AP+ (ulje).

Kome se preporučuje korišćenje zaštitnih krema?

Nakon svakog pranja ili bilo koje druge vrste kvašenja kože, nanesite zaštitnu kremu koja obnavlja barijeru, nezavisno da li imate osetljivu kožu ili ne. I najzdravija koža će razviti znake iritacije u situacijama u kojima je barijera ekstremno iscrpljena. Kombinujte kreme koje hidriraju kožu i one koje obnavljaju njen lipidni sloj. Potrebno je nanositi kremu nakon svakog pranja, a ukoliko osećate pojačanu suvoću ili zatezanje kože, i između pranja. Mera čestog i višekratnog nanošenja zaštitnih preparata je veoma važna kod naših pacijenata sa atopijskim dermatitisom, koji i pripadaju grupi sa najosetljivijom kožom. Broj mazanja nije striktno određen, te pratite osećaj suvoće i zatezanja kože, svaki put kada imate utisak da je koža suva, namažite je.

Da li može da se pretera sa negom i zaštitnim kremama?

Ne brinite, ne može se preterati. Vaša koža će biti utoliko bolja što je više negujete! Naša preporuka: nega, zaštita, obnova - Cicaplast Baume B5, a za negu - Lipikar Baume AP+M, Cicaplast Mains.

Međutim, šta ako adekvatna nega nije dovoljna?

Ponekad je upala toliko jaka da neće biti dovoljna samo primena adekvatne zaštitne kreme. U tim slučajevima je neophodno primeniti kortikosteroide u obliku masti ili kreme tokom jedne ili dve nedelje, zavisno od jačine upale kože. Nekada je potrebno i uključiti lokalnu i/ili opštu antibiotsku terapiju. U toj situaciji obavezno otići na pregled kod nadležnog lekara opšte prakse i dermatologa, budući da topikalne kortikosteroidne preparate ne treba koristiti bez preporuke i recepta nadležnog lekara.

S nadom da će vam naši saveti biti korisni, negujte ruke, čuvajte zdravlje i ostanite kod kuće jer tako čuvamo naše najbliže!

Autor teksta: Mr.sci. dr spec. dermatovenerologije Biljana Marenović