Rajsko voće – smokve

17.09.2020. | 08:29
Rajsko voće – smokve

Smokva (lat. Ficus carica) je mediteranska biljka koja najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, a uzgaja se i u kontinentalnim delovima sa pogodnom klimom. Osetljiva je na niske temperature. Zbog velikih temperaturnih promena i sve blažih zima uspeva i na našem podneblju.

Zbog njenih lekovitih svojstava se za njenu upotrebu se vezuju brojne legende i mitovi. Smokva je i najspominjanija biljka u Bibliji. U ovom slatkom i sočnom voću su uživali i naši preci. Simbol su plodnosti i ljubavi. Smokvama se pripisuju i afrodizijačna svojstva.
Lekoviti delovi biljke su plod, list i mlečni sok. Mlečni sok se luči prilikom branja listova ili plodova, može da iritira kožu, a tradicionalno se u narodu koristi za lečenje bradavica.

Plodovi smokve mogu biti zelene, modre, ljubičaste do skoro crne boje. Razlikuju se i po veličini, a jedu se sveži ili osušeni. Sveže smokve su jako slatke, ali nemaju puno kalorija, dok su sušeni plodovi prave male energetske bombe.

Smokve su sezonsko voće, a osušene su dostupne tokom cele godine.

Sočna i slatka ova voćka obiluje brojnim vitaminima i mineralima, fitonutrijentima i antioksidansima. Smokve su bogate vitaminima B grupe, beta-karotenom, vitaminom C, gvožđem, bakrom, kalcijumom, kalijumom. Smokve su bogate vlaknima i to ih čini odličnim regulatorima probave. Zbog velike količine šećera koji sadrže značajne su za sportiste i osobe koje su izložene velikim mentalnim naporima, te im osiguravaju energiju i koncentraciju. Pozitivno deluju na rad nervnog sistema – umiruju i poboljšavaju raspoloženje. Osobe obolele od dijabetesa i gojazne osobe ne bi trebalo da ih jedu u većim količinama.

Jedan od najpoznatijih narodnih recepata kome se pripisuje da leči brojne tegobe, među kojima su i loša probava, problemi sa želucem, neplodnost - su kombinacija maslinovog ulja i smokvi. U staklenu teglu poređajte suve smokve, prelijte maslinovim uljem do vrha, a potom zatvorite i stavite u frižider. Nakon 40 dana svakog dana uzimajte pre jela po 1 smokvu sa maslinovim uljem.

Smokva se može kombinovati na više načina, a odlično se slaže sa mesom i sirom. Probajte zapečene sveže smokve u kombinaciji sa kozjim sirom i bademima, pinjolima ili pistaćima i nećete pogrešiti.

Za dobar san, lepši izgled kože, dobru probavu, jake kosti – puno je razloga da u ovom periodu godine uživate u ovom zdravom voću.