Sremuš – ukusna prolećna povrćka

19.03.2020. | 04:51
Sremuš – ukusna prolećna povrćka

Sa prvim prolećnim danima na pijacama se pojavljuje u narodu veoma cenjeno povrće – sremuš. Sremuš (lat. Allium ursinum) je samonikla, lekovita i jestiva biljka. Naziva se još i divlji luk, medveđi luk, srijemuž...

Najviše ga ima u vlažnim, senovitim listopadnim šumama i pored šumskih puteva. Bere se od marta, pa do kraja maja. Mladi listovi sremuša su izuzetno zdrav i ukusan dodatak mnogim jelima. Cela biljka intenzivno miriše na beli luk. Prilikom berbe treba strogo voditi računa da se ne pomeša sa drugim, sličnog izgleda, a otrovnim samoniklim biljkama poput mrazovca i đurđevka. Jedan od načina razlikovanja je po mirisu – listovi mrazovca i đurđevka ne mirišu na beli luk.

Sremuš može da se jede samostalno ili koristi kao začin, dodatak salatama, pastama, čorbama i zdravim sosevima. U frižideru može stajati i do 10 dana.

Prilikom korišćenja je važno je da se termički ne obrađuje jer će izgubiti svoj karakteristišni miris i ukus, tako da ga uvek dodajte jelima pred sam kraj kuvanja, kada ste isključili šporet.

Listovi sremuša su bogati vitaminom C, karotenom, sumpornim jedinjenjima i mineralima. Zbog svog sastava je koristan u borbi protiv prolećnog umora.

Ekstrakti sremuša se koriste u terapiji oboljenja disajnih puteva, za snižavanje krvnog pritiska i holesterola, kao i protiv crevnih parazita.

Sremuš je idealan za prolećni „detox“ i protiv želudačnih tegoba. Odlično se kombinuje sa zelenom salatom i mladim lukom.
Pravi je izbor u sezoni poznatih nam i nepoznatih virusnih infekcija disajnih puteva. Aktivni sastojak iz sremuša – alicin ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo.

Od sremuša možete da napravite i pesto tako što ćete ga pomešati u blenderu sa indijskim orahom ili nekim drugim orašastim plodovima, maslinovim uljem i sokom limuna i začiniti sa malo soli i bibera, a po želji umešati narendani permezan.

Ili, iseckajte sveže listove sremuša, pomešajte ih sa mladom rotkvicom, začinite sa malo maslinovog ulja, soli i limuna i eto idealne salate za ove prolećne dane!