Tinitus

21.06.2021. | 09:50
Tinitus

Tinitus je medicinski termin, nije bolest, kojim se opisuje zvonjava, škljocanje, šištanje ili zujanje u ušima. Tinitus može izazvati tihi ili glasni zvuk visokog ili niskog tona, to moze biti zvuk koji se jedva čuje u tišini ili može biti dovoljno glasan da bude primetan čak i uz pozadinsku buku.

Tinitus se može pojaviti na jednom ili oba uha. Svaka osoba može imati individualni oblik problema i zbog toga ne postoji univerzalno rešenje.

Ako pacijent oseca svrab, ili zujanje u ušima potrebno je da povede računa o pravilnom odrzavanju higijene uha.
Kod ljudi sa teškim oblikom tinitusa zvuk je stalan i nikad ne prestaje, što znatno otežava svakodnevni život, naročito spavanje. Najmanje 10% odrasle populacije je imalo tinitus u poslednjih godinu dana u trajanju od najmanje pet minuta. Normalno je da pacijenti povremeno čuju male zvukove, ali je potrebno posetiti specijalistu ako je tinitus konstantan duže od 48 sati ili ako je pulsirajući.

Veliki broj pacijenata se žali da je razvilo tinitus nakon što su preležali virus COVID -19, a utvrđeno je i da ovaj virus može čak i pogoršati postojeći tinitus.
Moguće je da COVID-19 može izazvati tinitus pošto i drugi virusi, poput onih koji mogu da izazovu infekcije uha i sinusa, takođe mogu da izazovu tinitus. Smatra se da je to povezano sa uplanim procesima uha.

Kod pojave tinitusa potrebno je podvrgnuti se ispitivanju sluha a rezultati tog testa mogu odrediti sledeće korake. Ne postoji lek za tinitus, ali postoji nekoliko tretmana koji mogu pomoći. Tinitus se može povezati sa gubitkom sluha pa slušni aparati mogu biti korisni u tim situacijama. Ako ordinirajući lekar sumnja da je tinitus rezultat virusa (uključujući COVID-19), može preporučiti uzimanje antiinflamatornih ili steroidnih lekova. Nosivi generatori zvuka ili stolni generatori zvuka takođe mogu pomoći u stvaranju prijatnih zvukova za utišavanje tinitusa.

Posebno kognitivna bihejvioralna terapija takođe može pomoći sa ciljem da se isključi negativni emocionalni odgovor o samom tinitusu, tako da ne izazove anksioznost ili depresiju.