Urinarna inkontinencija kod žena

19.08.2019. | 11:00
Urinarna inkontinencija kod žena

Poremećaji mokrenja znatno umanjuju kvalitet života žene i negativno uticu na njeno psihicko i fizicko zdravlje. Poznato je da čak 25 – 30% žena u starijoj životnoj dobi oboleva od statičke inkontinencije mokraće (SIU) – nevoljnog ispustanja mokrace. Kod mladjih zena treba traziti specificne uzroke ovog problema, dok je kod starijih pacijentkinja to uglavnom slozen sindrom uzrokovan brojnim faktorima (neuro-urinarna patologija, godine starosti, druga oboljenja, nezeljeno dejstvo lekova...)

Za postavljanje dijagnoze urinarne inkontinencije važni su detaljna anamneza, ginekološki pregled, klinički testovi, cistometrija, cistoskopija i urodinamski testovi.

Lečenje urinarne inkontinencije može biti nefarmakolosko, farmakolosko i hirursko. Farmakolosko i hirursko lecenje se cesto mogu izbeci promenom zivotnih navika ( regulacija tezine, prestanak pusenja i konzumiranja alkoholnih pica i kofeina) i modifikacijom ishrane Stres-inkontinencija je problem kod polovine pacijentkinja i ona je uzrokovana nedovoljnim zatvaranjem misica i tkiva oko ispunjenje mokracne besike zbog povecanog “stresa” u stomaku .U tim slucajevima nevoljno ispustanje mokrace moze biti izazvano smehom, kasljem, trcanjem, kijanjem, podizanjem tereta... Kod ovog vida urinarne inkontinencije, uspesnim su se pokazale Kegelove vezbe kontrahovanja misica u dnu karlice kao i “trening” besike u postepenom povecavanju pauza izmedju mokrenja sa jednog na dva i ako je moguce puna tri sata. Ovaj vid inkontinecije se leci i plasiranjem vaginalnih pesara ali posebno mladje pacijentkinje nisu zadovoljne rezultaitma ovakovg nacina lecenja.

Urgentnu ili nadrazajnu inkontinenciju pacijentkinje opisuju kao neodloznu potrebu za mokrenjem. Za njeno lecenje se primenjuje elektricna stimulacija a jedan od vidova je postavljenje spinalnog implanta koji stimulise nerve u donjem delu ledja i tako deluje na mokracnu besiku.

Najefikasniji nacin lecenja urinarne inkontinencije je hirurski, cak i kod starijih pacijentkinja. Preporucuje se posle trudnoce i porodjaja jer oni mogu ugroziti rezultate intervencije.

Uspeh lečenja zavisi od pravilne dijagnoze i dobro odabranog načina lečenja . Savremenim dijagnostičkim i terapijskim pristupom postiže se optimalan efekat lečenja i osigurava kvalitetan život pacijentkinja.