Page 4 - Vega magazin 07
P. 4
ŠAFRAN
fatalan začin za fatalne zavodnice
Cvetići biljke Crocus sativus, iz familije irisa, beru se
ručno u jesen kad se potpuno otvore i, s obzirom na
cenu, srećna je okolnost da su potrebne samo male
količine da jelo dobije boju i aromu.
! Svako preterivanje sa šafranom može da učini hranu tučka) koja se vadi iz cveta ima žutu i crvenu „stranu“. Ipak,
gorkom, pa čak i toksičnom. Doze 12-20 grama mogu mogućnost da se oboji i začini hrana dolazi od crvenog
da izazovu smrt.
dela stigme, a ne žutog dela koji se u šafran najboljeg
kvaliteta ne ubacuje (u šafran nižeg kvaliteta stavljena je
Prema grčkoj mitologiji cvet šafrana je nastao baš onako cela stigma i sa žutim i sa crvenim delom).
fatalno kakav i sam začin u neadekvatnim dozama može
da bude. Zgodni smrtni Krokus zaljubio se u prelepu nimfu Ovaj kriterijum u vezi s bojom neophodan je, ali ne i
Smilaks. Među njima je prvo vladala idilična ljubav, ali je njoj dovoljan za procenu kvaliteta, jer je šafran star nekoliko
ta romansa dosadila. godina takođe nižeg kvaliteta. Stariji začin ima slabiju
aromu ili je potpuno izgubi.
Kako on ne odustaje i nastavlja da je proganja – žena ko žena,
poslužila se magijom. Pretvorila je svog bivšeg ljubavnika u Dakle, šafran dobrog kvaliteta je onaj koji ima intenzivnu
cvet šafrana. boju, lepu aromu i daje specifičan ukus jelima. Šafran je
zaslužan za to što španska Paella i italijanski Risotto imaju
neodoljivu boju i ukus – a uobičajen je u francuskoj ribljoj
Iz priče se dâ zaključiti kako današnji muškarci čorbi Bouillabaisse.
super prolaze u ovakvim situacijama jer mogu
samo da ne dobiju odgovor na viberu ili im se desi Spada i u medicinske biljke, pa je korišćen za lečenje
da budu blokirani na društvenim mrežama. depresije, astme i slabog imuniteta. Bolovi u desnima
su se sanirali uz masažu medom u koji je dodat šafran
– dok se recept za ublažavanje PMS, mleko sa šafranom,
Boja luksuza uz miris afrodizijaka prenosio s majke na ćerku. I danas se šafran upotrebljava
u nekim terapijama, a aktuelna su i istraživanja na
Prvi zapisi o upotrebi šafrana potiču iz starog Egipta i Rima, miševima u potrazi za odgovorom da li šafran ima
gde je korišćen ne samo kao začin već i u parfemima i kao antikancerogena svojstva (postoji mišljenje da može da
lek. Kažu da je kraljica Kleopatra koristila šafran da svom uspori razvoj tumora).
licu dâ zlatnu boju i romantičnu notu. Upotrebljavan je
i u religioznim ceremonijama, a tibetanski monasi su ga
koristili tokom molitvi i blagosiljanja. Kaligrafi su koristili Šafran je najskuplji začin na svetu jer se bere ručno
šafran da pišu religijske knjige, poput Korana. Do 7. veka i potrebno je oko 170.000 cvetova da bi se dobio
začin je počeo da se koristi i u Kini, i stigao je do Evrope u kilogram začina. On jeste skup, ali srećom ne toliko
srednjem veku. da ne možemo sebi u važnim prilikama da priuštimo
zlatnu boju i oštar aromatični ukus koji daje hrani.
Šafran dobrog kvaliteta je onaj koji ima sposobnost da
intenzivno oboji hranu i dâ joj prijatnu aromu. Stigma (žig
VEGA ZVEZDA ZDRAVLJA 6