Page 4 - Vega magazin 07
P. 4

ŠAFRAN











          fatalan začin za fatalne zavodnice




          Cvetići biljke Crocus sativus, iz familije irisa, beru se
          ručno u jesen kad se potpuno otvore i, s obzirom na
          cenu, srećna je okolnost da su potrebne samo male
          količine da jelo dobije boju i aromu.




         !   Svako preterivanje sa šafranom može da učini hranu  tučka) koja se vadi iz cveta ima žutu i crvenu „stranu“. Ipak,


             gorkom, pa čak i toksičnom. Doze 12-20 grama mogu  mogućnost da se oboji i začini hrana dolazi od crvenog
             da izazovu smrt.
                                                              dela stigme, a ne žutog dela koji se u šafran najboljeg
                                                              kvaliteta ne ubacuje (u šafran nižeg kvaliteta stavljena je
          Prema grčkoj mitologiji cvet šafrana je nastao baš onako  cela stigma i sa žutim i sa crvenim delom).
          fatalno kakav i sam začin u neadekvatnim dozama može
          da bude. Zgodni smrtni Krokus zaljubio se u prelepu nimfu  Ovaj  kriterijum  u  vezi  s  bojom  neophodan  je,  ali  ne  i
          Smilaks. Među njima je prvo vladala idilična ljubav, ali je njoj  dovoljan za procenu kvaliteta, jer je šafran star nekoliko
          ta romansa dosadila.                                godina  takođe  nižeg  kvaliteta.  Stariji  začin  ima  slabiju
                                                              aromu ili je potpuno izgubi.
          Kako on ne odustaje i nastavlja da je proganja – žena ko žena,
          poslužila se magijom. Pretvorila je svog bivšeg ljubavnika u   Dakle, šafran dobrog kvaliteta je onaj koji ima intenzivnu
          cvet šafrana.                                       boju, lepu aromu i daje specifičan ukus jelima. Šafran je
                                                              zaslužan za to što španska Paella i italijanski Risotto imaju
                                                              neodoljivu boju i ukus – a uobičajen je u francuskoj ribljoj
          Iz  priče  se  dâ  zaključiti  kako  današnji  muškarci   čorbi Bouillabaisse.
          super  prolaze  u  ovakvim  situacijama  jer  mogu
          samo da ne dobiju odgovor na viberu ili im se desi   Spada  i  u  medicinske  biljke,  pa  je  korišćen  za  lečenje
          da budu blokirani na društvenim mrežama.            depresije,  astme  i  slabog  imuniteta.  Bolovi  u  desnima
                                                              su se sanirali uz masažu medom u koji je dodat šafran
                                                              – dok se recept za ublažavanje PMS, mleko sa šafranom,
          Boja luksuza uz miris afrodizijaka                  prenosio s majke na ćerku. I danas se šafran upotrebljava

                                                              u  nekim  terapijama,  a  aktuelna  su  i  istraživanja  na
          Prvi zapisi o upotrebi šafrana potiču iz starog Egipta i Rima,   miševima  u  potrazi  za  odgovorom  da  li  šafran  ima
          gde je korišćen ne samo kao začin već i u parfemima i kao   antikancerogena svojstva (postoji mišljenje da može da
          lek. Kažu da je kraljica Kleopatra koristila šafran da svom   uspori razvoj tumora).
          licu dâ zlatnu boju i romantičnu notu. Upotrebljavan je
          i u religioznim ceremonijama, a tibetanski monasi su ga
          koristili tokom molitvi i blagosiljanja. Kaligrafi su koristili   Šafran je najskuplji začin na svetu jer se bere ručno
          šafran da pišu religijske knjige, poput Korana. Do 7. veka   i  potrebno  je  oko  170.000  cvetova  da  bi  se  dobio
          začin je počeo da se koristi i u Kini, i stigao je do Evrope u   kilogram začina. On jeste skup, ali srećom ne toliko
          srednjem veku.                                        da ne možemo sebi u važnim prilikama da priuštimo
                                                                zlatnu boju i oštar aromatični ukus koji daje hrani.
          Šafran  dobrog  kvaliteta  je  onaj  koji  ima  sposobnost  da
          intenzivno oboji hranu i dâ joj prijatnu aromu. Stigma (žig


          VEGA ZVEZDA ZDRAVLJA                                                                                6
   1   2   3   4   5   6   7   8   9