Page 5 - Vega magazin 07
P. 5

Risotto alla Milanese



          Kada pogledate većinu recepata za Risotto alla Milanese (rižoto mileneze), rekli biste da je to rižoto sa šafranom. Ipak, ovo
          je rižoto u koji ide i drugi veoma važan sastojak: koštana srž. Oba mi daju karakterističan ukus i veoma kremastu teksturu.

          Sastojci za 2 osobe:

           140g Arborio pirinča               prstohvat šafrana
           50g izvađene goveđe koštane srži   30g maslaca
           manji crni luk ili veći šalot luk  oko 30g rendanog parmezana
           oko 400ml goveđe ili pileće supe   so
           oko 100ml belog vina


          Priprema:

          Za početak prelijte šafran s malo supe i ostavite da pusti  Supa koju sada dodajete u rižoto mora da bude topla
          boju, dok ne dođe red da se doda u jelo. Usitnite koštanu  ili  vruća.  Sipajte  prvu  kutlaču  supe  i  mešajte  pirinač
          srž i zagrejte je u šerpi u kojoj će se kuvati rižoto. Dodajte 15g  drvenom varjačom (metalna može da izlomi zrna). Čim
          maslaca i topite sve zajedno. Kada su srž i maslac otopljeni i  se supa redukuje, dodajte još jednu kutlaču, pa kuvajte
          zagrejani, dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite ga na srednjoj  – pa onda opet dodajte još malo i kuvajte… I tako dok
          temperaturi uz mešanje, dok potpuno ne omekša.      pirinač ne „popije” supu i skuva se.

          Pojačajte  temperaturu  i  dodajte  pirinač.  U  principu,  od  Treba da bude al dente, pa ga probajte redovno i pazite
          momenta dodavanja pirinča pa dok ne bude gotov, rižoto  da  uvek  ima  tečnosti  –  tj.  da  ne  bude  ni  presušen,
          se kuva na višoj temperaturi. Pržite pirinač da potpuno bude  niti  da  supe  ima  previše.  U  slučaju  da  ostanete  bez
          obložen masnoćom, ali da ne dobije boju. Zatim sipajte belo  supe, slobodno dodajte vruću vodu pred kraj kuvanja.
          vino i mešajte dok vino potpuno ne ispari.          Posolite jelo kada je skoro gotovo, ali ne preterujte jer je
                                                              i parmezan slan.

                                                              Kad je pirinač skuvan, smanjite temperaturu na najnižu
                                                              i  dodajte  rastvoren  šafran,  a  zatim  preostali  maslac  i
                                                              parmezan. Sklonite s ringle i proverite da li je potrebno
                                                              da još posolite i korigujte ukus. Ostavite poklopljeno da
                                                              odstoji par minuta pre serviranja.



          Priprema koštane srži

          Sastojci:
          3-4 paketa junećih kostiju, dosta soli & vreme.
                                                                                                Maja Petrović
          Priprema:
          Šuplje juneće kosti isperite i poređajte šerpu ili posudu s poklopcem, koja
          može  u  frižider.  Prelijte  kosti  vodom,  tako  da  budu  potpuno  potopljene  i
          stavite 3 kašike soli. Prosipajte vodu i sipajte novu na svakih nekoliko sati,
          kad se setite. Ovako kosti treba držati 24-48 sati. Poenta natapanja u slanom
          rastvoru jeste da se iz srži izvuku ostaci krvi, kako bi dobila svetliju boju i bolji   Maja Petrović piše o zdravoj ishrani od 8.
          ukus. Kada se natapanje (tj. ispiranje) završilo, zagrejte šerpu s vodom na   marta  2012.  godine,  na  svom  blogu  Vitki
          ringli i potopite nekoliko kostiju – koliko god staje u šerpu u jednom redu.   Gurman, koji je  2014. dobio nagradu za
          Kuvajte 5-10 minuta čisto da srž malo omekša. Izvadite kosti da se prohlade,   najbolji  blog  u  Srbiji.  Uživa  u  kuvanju  za
          pa ubacite novu turu da se kuva… Za to vreme iz prokuvanih kostiju nožem   specijalne prilike, prirodnim sastojcima,
          ili kašikom izvucite srž. Čim se komadi srži prohlade, poređajte ih u plitku   mnoštvu  začina  –  i  veruje  da  je  hrana
          posudu s poklopcem koja može u zamrzivač i zamrznite. Lako ćete zatim   dobrog kvaliteta koju kuvamo sebi i ljudima
          vaditi iz zamrzivača onoliko koliko vam je potrebno za jelo.         koje volimo temelj zdravog i srećnog života.


          7                                                                              VEGA ZVEZDA ZDRAVLJA
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10