Pitanja i odgovori farmaceuta

Nega kože je osnov terapije atopijskog dermatitisa, jer je koža izuzetno suva i osetljiva na brojne iritanse. Preporučuje se svakodnevno kupanje u ne mnogo toploj vodi, kupanje ne treba da traje dugo da bi se sprečilo dodatno isušivanje kože, a opet dovoljno dugo da se skinu bakterije sa površine kože. Kupanje podrazumeva primenu uljanih kupki.

Posle kupanja, koriste se emolijentni preparati. Izbor treba da bude individualan. Bitno je da sadrže minimalan broj konzervanasa i iritanasa, preparati se primenjuju bar jednom dnevno.

Statini se piju, jednom dnevno, uveče pred spavanje. Dokazano je da statini i posle kratkotrajne upotrebe mogu dovesti do sniženja nivoa koenizima Q10 u krvi, čime se povećava mogućnost razvoja nekih neželjenih reakcija na statine, a i smanjuju koncentraciju koenzima Q10 koji je snažan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala, odnosno pokušava da sačuva organizam od bolesti.

Njegova smanjena koncentracija uočena je baš kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih oboljenja. Tako da suplementacija koenzimom Q10 uz terapiju statinima se preporučuje.

Suplementacija se preporučuje kao dopuna ishrani u cilju promocije zdravlja i prevencije i to Omega tri masne kiseline, najmanje 2x nedeljno tuna, losos, sardine ili iz suplemenata, antioksidansi- c vit, beta karoten, proteini soje, biljni steroli.

Vrednosti gvožđa se brzo normalizuju redovnom upotrebom preparata gvožđa, ali je vrlo bitno popuniti depoe u organizmu pa se preporučuje kontinuirana primena 3-6 meseci, potrebno je biti uporan.

Preparati se piju na prazan želudac, pola sata pre doručka. Vitamin C pomaže bolje usvajanje gvožđa u organizam, tako da se uz preparate gvožđa preporučuje i primena preparata koji sadrže vitamin C ili u ishrani koristiti namirnice bogate vitaminom C.

Možete umnogome olakšati sebi uvođenjem higijensko-dijetetskih mera – izbegavati masno, slano, ljuto, unositi što više vode bar dva litra dnevno, konzumirati hranu bogatu vlaknima, redovno prazniti creva, redovnim umerenim vežbanjem, izbegavanjem nošenja teških stvari, smanjenjem telesne mase. Takođe, u našim apotekama možete dobiti veoma korisne informacije o dodatku ishrane koji je jako efikasan u stanjima upaljenih hemoroida. Smatra se da pomažu i u terapiji hemoroida smanjenjem otoka i obnavljanjem normalne funkcije venskog zida.

Teško, ali ne i nemoguće. Zahlađenje pogoduje aktiviranju mnogih mikroba i virusa. Redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, redovna fizička aktivnost, boravak na čistom vazduhu, ishrana bogata svežim voćem i povrćem, dovoljan unos vode kao i pozitivan stav prema svemu što nas okružuje su nezaobilazni. Stres direktno slabi otpornost organizma.

Pored zdravog načina života, kvalitetni dodaci ishrani su potrebni. Preporučuju se preparati sa ehinaceom, vitaminom c, cink, probiotici, imunoglukani, omega 369 masne kiseline. Izbor je individualan. Naš predlog je Bronhocea. Zahvaljujući odabranim sastojcima Bronhocea obezbeđuje normalno funkcionisanje gornjeg respiratornog sistema, smanjuje iritaciju grla i usne duplje, pomaže u održavanju normalne telesne temperature tela, održava normalno stanje pluća i bronhija i jača odbrambenu snagu organizma.

Da, poželjno je i potrebno. Neželjeni efekti ovih lekova su retki i blagi. Jedan od neželjenih efekata je pojava gljivica u usnoj duplji i promuklost, ali se ti neželjeni efekti lako sprečavaju time što se posle primene lek usta isperu vodom. Jednom nedeljno poželjno je isprati usta rastvorom sode bikarbone u vodi.

  • Držati glavu u neutralnom polozaju, sa pogledom unapred
  • očistiti nos od nakupljenog sekreta laganim duvanjem iz nosa
  • staviti suženi deo bočice spreja sa otvorom u nosnicu
  • usmeriti sprej ka spolja i ukoso - poželjno je sprej u desnoj nozdrvi primeniti levom rukom, a u levoj nozdrvi desnom rukom
  • aktivirati sistem onako kako je propisao proizvođač i onoliko puta koliko je predložio lekar
  • lagano udahnuti tokom unošenja leka u nosnu šupljinu
  • lagano izdahnuti vazduh

Svakako. Pojedini sojevi E.coli mogu biti rezistentni na antibiotike što dodatno otežava lečenje urinarnog trakta. Zbog toga se u procesu lečenja ove infekcije mogu uključiti i dodatni preparati. Dijetetski proizvodi sa D-manozom su se pokakzali kao jako efikasni. Mehanički se vezuju za bakteriju i tako onemogućavaju njihovo vezivanje za zid mokraćne bešike. Tako vezane bakterije se putem urina eliminišu iz organizma. Efikasan je, bezbedan i brzo oslobađa od tegoba.

Preporučuju se i čajevi sa antimikrobnim dejstvom-vranilova trava, brusnica, peršun i uvin čaj. Pomoći će dosta i ako se konzumira beli luk, koji je prirodni antibiotik.

Poštovani, preporuke su sledece: dnevni unos tečnosti treba da bude 2-3 litra dnevno, najbolje u formi obične vode ili nezaslađenih napitaka - čajevi i sokovi. Umerena fizička aktivnost je neophodna za dobro funkcionisanje sistema za varenje. Izbegavati uzimanje agresivnih laksativa na svoju ruku. Oni dovode do bolova, grčeva i neprijatnog osećaja čupanja u crevima, a njihova dugotrajna primena može dovesti do lenjosti creva. Za efikasno rešavanje problema hronične opstipacije preporučuje se i dodatni unos biljnih vlakana. Izbegavati mlečne napitke, beli hleb i bela peciva, čokolade, dunje, beli pirinač, uopšte namirnice koje su tokom procesa proizvodnje visoko prerađene.Da li vam je potreban savet ili pomoć?


Ukoliko niste pronašli odgovor na svoja pitanja budite slobodni da nas kontaktirate za svu stručnu pomoć: